e-sport och sport

I lördags var det cup med Oscars fotbollslag. Massa spelare, ledare, föräldrar och morföräldrar samlades på Räppevallen utanför Växjö och sådana här cupdagar har jag längtat efter ända sedan jag fick barn. Jag har sett fram emot den här tiden och säkert mycket för att min barndom var präglad av en massa sport. Jag ska ärligt säga att det är just detta som varit just sport för mig. Jag har haft svårt att förlika mig med tanken att även e-sport är en sport. Att sitta framför en skärm med handkontroller eller tangentbord av olika slag har inte varit jämförbart med sport för mig.

Med det här jobbet och mina möten med alla dessa barn så har jag ju självklart insett att jag har haft fel. Det ÄR en sport och efter att faktiskt kollat det på wikipedia så är det själva tävlingsmomentet som gör det till en sport. Det verkar inte som det kan räknas som idrott då det verkar krävas en kroppsövning med fysisk aktivitet för att det skall kunna kallas idrott.

Emil Christensen är professionell e-sportare och har varit med i mästarnas mästare. Det är ju ändå ett bevis på att det är en sport som precis alla andra. Det krävs mycket för att bli en duktig e-sportare och jag inser ju att det här lika gärna kan vara den sport Oscar kommer hålla på med lika mycket som fotboll och det kanske t.om blir den sport som han fastnar mest för.

På Lajks har vi ett samarbete med Aengeln och Magnus på northern sky som anordnar olika event där barn och ungdomar träffas och tävlar i just e-sport. I e-sportens värld går det under uttrycket ”lan”. Aengeln och Magnus har stor erfarenhet av detta och har en oerhört seriös inställning till de lan-event som de anordnar. Är du en orolig förälder som tycker ditt barn spelar för mycket och har dålig kunskap om både detta och lan. Läs här vad grabbarna på northern sky har att säga om detta, riktat till just dig som förälder. Northern sky finns med i Lajks utbildningsportal och det är vi väldigt glada för. Det är en stor del av många barns vardag men det är också ett väldigt hårt klimat för många ute på spelen, det kränks något oerhört. Har vi barn som vi låter vara ute och spela olika onlinespel då måste vi finnas där för att vägleda och stötta. Släpp dem inte vind för våg, engagera dig!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.